Przejdź do stopki

Pismo Powiatowego Lekarza Weterynarii w Limanowej wsprawiewystąpienia pierwszego ogniska HPAI w Polsce oraz przedstawiające aktualną sytuację w Europie

Pismo Powiatowego Lekarza Weterynarii w Limanowej wsprawiewystąpienia pierwszego ogniska HPAI w Polsce oraz przedstawiające aktualną sytuację w Europie

Treść

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Limanowej informuje o wyznaczeniu ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu z dniem 24.11.2020 r. Państwowy Instytut Badawczy w Puławach przekazał dodatni wynik badania laboratoryjnego potwierdzającego wystąpienie ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 ma fermie kur niosek w miejscowości Wroniawy w gminie Wolsztyn w powiecie wolsztyńskim w woj. wielkopolskim.
Jest to 33 ognisko HPAI w 2020r. na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i jednocześnie pierwsze w drugim półroczu bieżącego roku.
Stwierdzenie w dniu 24 listopada br. ogniska HPAI na terytorium Polski związane jest z niekorzystną w ostatnim czasie sytuacją epidemiologiczną w wielu krajach, zarówno UE jak i państw trzecich. Dane dotyczące sytuacji epizootycznej w poszczególnych państwach członkowskich w sezonie jesiennym bieżącego roku, tj. od początku października do 19 listopada 2020 r. obrazuje poniższa tabela.

Państwo członkowskie Liczba ognisk w drobiu Liczba przypadków u dzikich ptakó Pozostałe
Belgia   3  
Dania 1 16  
Francja 1    
Irlandia   3  
Niderlandy 4 41 5
Szwecja 1    
Wielka Brytania 2 6  

Ogniska stwierdzono zarówno w gospodarstwach komercyjnych jak i u drobiu przydomowego. W przypadku ptaków dzikich wirus stwierdzany jest główne u ptactwa wodnego (blaszkodziobe i siewkowe) oraz u ptaków drapieżnych (sokołowe). W związku z powyższym, Powiatowy Lekarz Weterynarii apeluje do wszystkich hodowców drobiu o konieczności zachowania szczególnej ostrożności i przestrzeganiu zasad bioasekuracji podczas obsługi drobiu, minimalizujących ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa. Do podstawowych środków bezpieczeństwa biologicznego, należą: 

  •  pozostawienie ptaków w zamknięciu i wstrzymanie się od wypuszczania ptaków na wybieg,
  • zabezpieczenie paszy i źródła wody przed dostępem zwierząt dzikich, w szczególności dzikiego ptactwa,
  • karmienie i pojenie drobiu wewnątrz budynków inwentarskich,
  • stosowanie odzieży i obuwia ochronnego dedykowanego wyłącznie do obsługi drobiu,
  • stosowanie środków higieny, w tym mycie rąk wodą z mydłem przed wykonywaniem czynności związanych z karmieniem i pojeniem ptaków,
  • wyłożenie mat dezynfekcyjnych w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób, a także zapewnienia utrzymania skuteczności działania środka dezynfekcyjnego.

Jeżeli hodowca drobiu zaobserwuje objawy kliniczne mogące wskazywać na zarażenie wirusem grypy ptaków, takie jak: zwiększona śmiertelność, apatia, znaczący spadek pobierania paszy i wody; duszność, sinica, wybroczyny, biegunka, nagły spadek nieśności, tzw. „lanie jaj” (jaja pozbawione skorup), objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów, powinien niezwłocznie poinformować lekarza weterynarii prywatnej praktyki lub powiatowego lekarza weterynarii.