Pismo Powiatowego Lekarza Weterynarii w Limanowej wsprawiewystąpienia pierwszego ogniska HPAI w Polsce oraz przedstawiające aktualną sytuację w Europie
Treść
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Limanowej informuje o wyznaczeniu ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu z dniem 24.11.2020 r. Państwowy Instytut Badawczy w Puławach przekazał dodatni wynik badania laboratoryjnego potwierdzającego wystąpienie ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 ma fermie kur niosek w miejscowości Wroniawy w gminie Wolsztyn w powiecie wolsztyńskim w woj. wielkopolskim.
Jest to 33 ognisko HPAI w 2020r. na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i jednocześnie pierwsze w drugim półroczu bieżącego roku.
Stwierdzenie w dniu 24 listopada br. ogniska HPAI na terytorium Polski związane jest z niekorzystną w ostatnim czasie sytuacją epidemiologiczną w wielu krajach, zarówno UE jak i państw trzecich. Dane dotyczące sytuacji epizootycznej w poszczególnych państwach członkowskich w sezonie jesiennym bieżącego roku, tj. od początku października do 19 listopada 2020 r. obrazuje poniższa tabela.
Państwo członkowskie | Liczba ognisk w drobiu | Liczba przypadków u dzikich ptakó | Pozostałe |
Belgia | 3 | ||
Dania | 1 | 16 | |
Francja | 1 | ||
Irlandia | 3 | ||
Niderlandy | 4 | 41 | 5 |
Szwecja | 1 | ||
Wielka Brytania | 2 | 6 |
Ogniska stwierdzono zarówno w gospodarstwach komercyjnych jak i u drobiu przydomowego. W przypadku ptaków dzikich wirus stwierdzany jest główne u ptactwa wodnego (blaszkodziobe i siewkowe) oraz u ptaków drapieżnych (sokołowe). W związku z powyższym, Powiatowy Lekarz Weterynarii apeluje do wszystkich hodowców drobiu o konieczności zachowania szczególnej ostrożności i przestrzeganiu zasad bioasekuracji podczas obsługi drobiu, minimalizujących ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa. Do podstawowych środków bezpieczeństwa biologicznego, należą:
- pozostawienie ptaków w zamknięciu i wstrzymanie się od wypuszczania ptaków na wybieg,
- zabezpieczenie paszy i źródła wody przed dostępem zwierząt dzikich, w szczególności dzikiego ptactwa,
- karmienie i pojenie drobiu wewnątrz budynków inwentarskich,
- stosowanie odzieży i obuwia ochronnego dedykowanego wyłącznie do obsługi drobiu,
- stosowanie środków higieny, w tym mycie rąk wodą z mydłem przed wykonywaniem czynności związanych z karmieniem i pojeniem ptaków,
- wyłożenie mat dezynfekcyjnych w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób, a także zapewnienia utrzymania skuteczności działania środka dezynfekcyjnego.
Jeżeli hodowca drobiu zaobserwuje objawy kliniczne mogące wskazywać na zarażenie wirusem grypy ptaków, takie jak: zwiększona śmiertelność, apatia, znaczący spadek pobierania paszy i wody; duszność, sinica, wybroczyny, biegunka, nagły spadek nieśności, tzw. „lanie jaj” (jaja pozbawione skorup), objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów, powinien niezwłocznie poinformować lekarza weterynarii prywatnej praktyki lub powiatowego lekarza weterynarii.