Przejdź do stopki

Ocena jakości wody przeznaczonej do spożycia

Ocena jakości wody przeznaczonej do spożycia

Treść

Na podstawie art. 4 ustawy z dnia 14 marca 1985r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (t. j. Dz. U. z 2019r. poz.59), art. 12 ust. 1 i 4 ustawy z dnia 7 czerwca 2001r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzeniu ścieków (t. j. Dz. U. z2019r. poz. 1437), § 21 ust. 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294), po zapoznaniu się z protokołami poboru próbek wody pobranych w dniu 17.09.2019 r. z wodociągu wiejskiego Dobra I, Dobra II, Półrzeczki, Skrzydlna w punktach poboru: zbiornik wyrównawczy i sieć przez przedstawiciela PSSE Limanowa w ramach monitoringu kontrolnego i przeglądowego oraz po dokonaniu analizy sprawozdań z badań 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Limanowej stwierdza przydatność wody do spożycia z wodociągów wiejskich.

Wykonane oznaczenia: w zakresie: fizykochemicznym: barwa, mętność, pH, przewodność, zapach, smak, jon amonowy, żelazo, ogólny węgiel organiczny, utlenialność, twardość ogólna, magnez, cyjanki, azotyny, azotany, chlorki, fluorki, siarczany, bromiany, EWWA, benzo(a)piren, ZTHM, Trichlorometan (chloroform), ZTrichloroetenu i Tetrachloroetanu, Bromodichlorometan, 1 -2 dichloroetanu, benzen, pestycydy, glin, mangan, arsen, rtęć, selen, kadm, ołów, nikiel, miedź, chrom, sód, antymon, bor, chlor pozostały wolny oraz bakteriologicznym: ogólna liczba mikroorganizmów w 22 °C, liczba bakterii grupy coli w 100 ml wody, liczba Escherichia coli w 100 ml wody, liczba Enterokolców kałowych w 100 ml wody.

Badanie wody zostało wykonane przez Oddział Laboratoryjny WSSE w Krakowie akredytowany w tym zakresie przez Polskie Centrum Akredytacji, Nr 601.