Przejdź do stopki

INFORMACJA DOTYCZĄCA UBOJU ZWIERZĄT NA UŻYTEK WŁASNY

INFORMACJA DOTYCZĄCA UBOJU ZWIERZĄT NA UŻYTEK WŁASNY

Treść

W związku z licznymi zgłoszeniami ubojów na użytek własny zwierząt w gospodarstwach powiatu limanowskiego Powiatowy Lekarz Weterynarii w Limanowej przekazuje rolnikom podstawowe informacje.

Ubojowi na użytek własny mogą być poddane następujące zwierzęta:

-trzoda chlewna
-owce
-kozy
-cielęta do 6 miesiąca życia
 
Odnośnie uboju owiec i kóz powyżej 18 miesiąca życia — istnieje obowiązek prawny pobrania prób w kierunku TSE - próby pobierane są przez lekarzy wyznaczonych.
 
Ubój na potrzeby własne może być wykonany albo w gospodarstwie, w którym świnia była utrzymywana albo w gospodarstwie na terenie, którego wykonuje się ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw (aktualnie brak zarejestrowanych takich gospodarstw na terenie powiatu limanowskiego), w celu pozyskania mięsa na własny użytek. Ubojowi na terenie gospodarstwa, które nie jest objęte ograniczeniami, nakazami lub zakazami związanymi z występowaniem chorób zakaźnych w celu produkcji mięsa poddaje się zwierzęta zdrowe po upływie okresu karencji określonego dla użytego produktu leczniczego weterynaryjnego lub produktu leczniczego, jeżeli przed poddaniem ubojowi zwierzęta były leczone tymi produktami. Rolnik posiadający zgłoszoną do ARiMR i prawidłowo oznakowaną świnię, którego gospodarstwo nie jest objęte ograniczeniami, zamierzając ubić świnię na potrzeby własne sam decyduje, czy chce zrobić to z wykorzystaniem usługi w rzeźni, w swoim gospodarstwie, czy w innym (na terenie którego wykonuje się ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw), w celu pozyskania mięsa na własny użytek.