Przejdź do stopki

Projekt SALSA - Drobne gospodarstwa rolne i drobne przedsiębiorstwa przetwórstwa rolno-spożywczego w zapewnianiu trwałego bezpieczeństwa żywnościowego

Projekt SALSA - Drobne gospodarstwa rolne i drobne przedsiębiorstwa przetwórstwa rolno-spożywczego w zapewnianiu trwałego bezpieczeństwa żywnościowego

Treść

Instytut Ekonomiki i Zarządzania Przedsiębiorstwami Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie oraz Europejskie Centrum Badawcze Drobnych Gospodarstw Rolnych uczestniczą w realizacji projektu SALSA Drobne gospodarstwa rolne i drobne przedsiębiorstwa przetwórstwa rolno-spożywczego w zapewnianiu trwałego bezpieczeństwa żywnościowego. Projekt jest realizowany przez międzynarodowe konsorcjum składające się z wybranych krajów Unii Europejskiej oraz Afryki.

Głównym celem projektu jest ocena znaczenia drobnych gospodarstw rolnych i przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego w zapewnianiu bezpieczeństwa żywnościowego. Projekt skupia się na ukazaniu zróżnicowania systemów żywnościowych oraz sytuacji drobnych gospodarstw rolnych w wybranych krajach Europy i Afryki. Rozpoczął się on 1 kwietnia 2016 roku i będzie trwał przez 48 miesięcy, finansowany jest ze środków Unii Europejskiej HORIZON 2020 Program badań i innowacji, odbywa się w ramach umowy grantowej nr 677363.

Na terenie Polski badaniami dla potrzeb projektu SALSA objęte są 3 podregiony na poziomie NUTS 3:

- nowotarski (obejmujący powiaty nowotarski, tatrzański oraz suski),

- nowosądecki (obejmujący powiaty limanowski, gorlicki oraz nowosądecki),

- rzeszowski (obejmujący powiaty rzeszowski, ropczycko-sędziszowski, łańcucki, strzyżowski oraz kolbuszowski).

W okresie od czerwca do sierpnia 2017 roku na terenie wymienionych powiatów realizowane są równolegle badania:

- ankietowe wśród właścicieli drobnych gospodarstw rolnych oraz małych przedsiębiorstw zajmujących się produkcją, przetwarzaniem bądź sprzedażą żywności,

- terenowe polegające na fotodokumentacji upraw w terenie.

W kolejnych miesiącach realizacji projektu na terenie regionów badawczych organizowane będą spotkania dyskusyjne skupione wokół tematyki bezpieczeństwa żywnościowego. Zapraszamy do włączenia się do projektu SALSA poprzez wyrażenie swojej opinii oraz udział w tych spotkaniach i podjęcie dyskusji dotyczącej szeroko pojętej gospodarki żywnościowej i agrobiznesu, sytuacji drobnych gospodarstw rolnych i drobnych przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego oraz ich znaczenia w zapewnianiu trwałego bezpieczeństwa żywnościowego w Państwa regionie.

Zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej projektu: 

http://www.salsa.uevora.pt/en/

 Wszelkich informacji o projekcie udziela jego kierownik:

dr inż. Marta Czekaj
martaczekaj@poczta.onet.pl

Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie
Wydział Rolniczo - Ekonomiczny
Instytut Ekonomiki i Zarządzania Przedsiębiorstwami
Zakład Zarządzania i Marketingu
al. A. Mickiewicza 21
31-120 Kraków
tel. 12 662 43 71

 

Pliki

Projekt-SALSA-ulotka-1-.pdf 2250.08 KB