Przejdź do stopki

System Quality Meat Program- informacja dla rolników

System Quality Meat Program- informacja dla rolników

Treść

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi od 12 marca br. System QMP (Quality Meat Program) został włączony do dopłat za praktyki dobrostanowe dla rolników uczestniczących w krajowych systemach jakości, co pozwala na uzyskanie podstawowej pomocy z tytułu posiadania zwierząt utrzymywanych w kierunku opasowym w kwocie:
- 250 zł do krowy mamki powyżej 24 m-cy,
- 130 zł do opasa poniżej 18 m-cy,
do każdej posiadanej sztuki wraz z możliwością zwiększenia tej kwoty po spełnieniu dodatkowych wymagań.

Dodatkowe pieniądze w ramach ekoschematu „Dobrostan zwierząt” dla rolników uczestniczących w krajowych systemach jakości może uzyskać producent, który złoży wniosek do dowolnej jednostki certyfikującej, przeszedł audyt oraz otrzymał certyfikat QMP.

Wnioski o przystąpienie do certyfikacji w ramach programu System QMP powinny zostać złożone do dnia 1 lipca br., zaś złożone po tym terminie będą proporcjonalnie zmniejszać płatność o 1% z każdym dniem następującym po tym terminie.

Główne założenia systemu QMP to:

  1. Utrzymywanie bydła bez uwięzi, wolnostanowiskowe.
  • bez wydzielonych legowisk na ściółce powierzchnia w przeliczeniu na sztukę:
    - krów i jałówek powyżej 7-go miesiąca ciąży – co najmniej 4,5 m2,
    - jałówek powyżej 6-go miesiąca życia, jednak nie dłużej niż do 7-go miesiąca ciąży – co najmniej 2,2 m2,
    - bydła opasowego o masie ciała do 300kg – co najmniej 1,6 m2,
    - bydła opasowego o masie ciała powyżej 300kg – co najmniej 2,2 m2
    - buhajów – co najmniej 9 m2,
  • bez wydzielonych legowisk i ściółki, z wyjątkiem buhajów, krów i jałówek cielnych powyżej 7-go miesiąca ciąży, powierzchnia w przeliczeniu na jedną sztukę powinna wynosić w przypadku utrzymywania:
    - jałówek powyżej 19-go miesiąca życia, jednak nie dłużej niż do 7-go miesiąca ciąży – co najmniej 2 m2 ,
    - jałówek pow. 6-go miesiąca życia do 19-go miesiąca życia – co najmniej 1,6 m2,
    - bydła opasowego o masie ciała do 300kg – co najmniej 1,3 m2,
    - bydła opasowego o masie ciała powyżej 300kg – co najmniej 1,8 m2,

    2. Opracowany plan żywienia i dbałość o jakość paszy – plan żywienia zwierząt zgodnie z ich potrzebami bytowymi i produkcyjnymi, w przypadku pasz z zakupu od certyfikowanych dostawców pasz wg deklaracji.

    3. Stała współpraca z lekarzem weterynarii – deklaracja stanowiąca poświadczenie przez producenta zapewnienia w gospodarstwie profilaktyki lekarsko-weterynaryjnej (np.: kwarantanna, odrobaczanie, reagowanie na symptomy).

Szczegółowe informacje dostępne na: https://qmpsystem.eu/