Przejdź do stopki

Grypa Ptaków (HPAI)

Grypa Ptaków (HPAI)

Treść

Grypa ptaków (AI - Avian influenza), d. pomór drobiu (FP - Fowl plaque), jest chorobą wirusową, która dotyka w głównej mierze ptaki (zarówno drób jak i ptaki dzikie).

Zakażone ptaki wydalają wirus w dużych ilościach przede wszystkim z:

  • kałem,
  • wydzieliną z oczu,
  • wydzieliną z dróg oddechowych,
  • wydychanym powietrzem.

Na zakażenie wirusami grypy ptaków podatne są prawie wszystkie gatunki ptaków zarówno domowych (drób), jak i dzikich utrzymywanych w niewoli jak i ptaków wolno żyjących, jednak stopień wrażliwości poszczególnych gatunków jest zróżnicowany:

  • kury i indyki - duża wrażliwość na zakażenie, występowanie klinicznej postaci choroby,
  • kaczki i gęsi - wrażliwość na zakażenie wszystkimi szczepami wirusa AI, ale tylko niektóre bardzo zjadliwe wirusy wywołują kliniczną postać choroby. Drób wodny uważa się za rezerwuar i źródło wirusa dla drobiu,
  • perliczki, przepiórki, bażanty i kuropatwy - wrażliwość podobna jak u kur i indyków,
  • strusie - u strusi występują objawy oddechowe i nerwowe, biegunka, osłabienie i upadki 20-30%. Emu jest mniej wrażliwe, nie występują objawy kliniczne ani upadki,
  • ptaki trzymane w klatkach, włączając papugowate i śpiewające - wirusy AI izolowane na całym świecie od dzikich i egzotycznych ptaków nie były dotąd stwierdzane u ptaków trzymanych w klatkach.

Więcej informacji pod adresem: https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/grypa-ptakow

Pliki

S36C-924031308181.pdf 176.83 KB
zasady_bioasekuracji.pdf 4824.28 KB