Informacja dotycząca zasad przeprowadzenia uboju zwierząt dużych

na terenie gospodarstwa rolnego w celu produkcji mięsa na własny użytek.

 

Ubój przeżuwaczy

W gospodarstwie rolnym można ubijać : cielęta do 6-tego miesiąca życia,  pozostałe gatunki

 tj. owce i  kozy  bez ograniczeń wiekowych i ilościowych.

Co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju posiadacz zwierząt informuje Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Limanowej o zamiarze dokonania uboju.

Powiatowy Inspektorat Weterynarii

ul. Bronisława Czecha 6

34-600 Limanowa

tel. / fax.  18 3371761

mail : piwlim@poczta.onet.pl

Powiatowy Lekarz Weterynarii Jerzy Joniec.

 

 Informacja powinna być przekazywana jest na odpowiednim formularzu *) zawierającym:

  1. informację o zamiarze przeprowadzenia uboju, która określa:

-     gatunek zwierząt poddanych ubojowi,

-     liczbę zwierząt poddawanych ubojowi,

-     numer identyfikacyjny zwierzęcia ( lub zwierząt ) poddawanych ubojowi,

-     miejsce i termin uboju,

-     imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju.

2.   Oświadczenie o zagospodarowaniu materiału szczególnego ryzyka.

3.  Informacja o zgłoszeniu lub nie zgłoszeniu do badania poubojowego mięsa ze zwierząt

     poddawanych ubojowi w celu produkcji mięsa na użytek własny.

 

Ubój trzody chlewnej

 

W gospodarstwie rolnym można w ciągu roku dokonać uboju jednej sztuki trzody chlewnej. Zamiar uboju  należy zgłosić telefonicznie lub pisemnie do lekarza weterynarii który, który obsługuje dany rejon i jest umieszczony na liście urzędowych lekarzy weterynarii. Uboju trzody chlewnej może dokonać osoba uprawniona. Mięso pochodzące z uboju trzody powinno być poddane badaniu mięsa na obecność włośni, które wykonuje urzędowy lekarz weterynarii.

Zgłoszenia zamiaru uboju dokonuje posiadacz zwierząt utrzymywanych we własnym gospodarstwie. W przypadku uboju w gospodarstwie innym niż gospodarstwo, w którym zwierzęta były utrzymywane obowiązek zgłoszenia ciąży na rolniku, na terenie którego będzie prowadzony ubój.

Lista Urzędowych Lekarzy Weterynarii

Gmina Mszana Dolna:        Janusz Błaszczak tel. 183310218, 691702600

                                            Artur Borkowski tel. 183312312, 603911063

                                             Konrad Żabka tel. 183312312, 505891393

Gmina Dobra:                      Jan Drożdż tel. 183330031, 693297322

Gmina Jodłownik:               Andrzej Skupień tel. 183321140, 509411518

Gmina Tymbark, Słopnice: Monika Wiśniewska tel. 183326246, 512285313

                                             Tadeusz Tomera tel.183326246, 604759481

Gmina Laskowa:                  Patryk Musiał tel.505451080, 505179125

Gmina Limanowa:               Piotr Musiał tel.183372044, 602455590

                                             Jarosław Stożek tel. 183371510, 504121550

                                             Jacek Olszewski tel.504979243

Gmina Kamienica:               Zbigniew Liszka tel.509578605

Gmina Łukowica:                Antoni Król tel.604481753

 

 

 Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 roku          w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.( Dz. U Nr 207 poz. 1370 ).

 

W/w  warunki uboju zwierząt w gospodarstwie można pominąć poprzez ubój w rzeźni zatwierdzonej przez Powiatową Inspekcję Weterynaryjną. W opłacie za ubój mieści się; schładzanie mięsa, badanie poubojowe i zagospodarowanie produktów ubocznych.

 

 Uprawnienia do wykonywania uboju zwierząt gospodarskich dużych mogą zdobyć mężczyźni posiadający co najmniej zasadniczą szkołę zawodową i ukończą kurs rzeźnika /informacja w sprawie kursu nr tel. 18  3371633  Małopolski Ośrodek doradztwa Rolniczego w Limanowej/.

Opracowała ANNA KOSIARSKA

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego