Informacja dotycząca zasad
przeprowadzenia uboju zwierząt dużych
na terenie gospodarstwa rolnego w
celu produkcji mięsa na własny użytek.
Ubój przeżuwaczy
W gospodarstwie rolnym można ubijać :
cielęta do 6-tego miesiąca życia, pozostałe gatunki
tj. owce i kozy
bez ograniczeń wiekowych i ilościowych.
Co najmniej na 24 godziny przed
dokonaniem uboju posiadacz zwierząt informuje Powiatowy
Inspektorat Weterynarii w Limanowej o zamiarze dokonania uboju.
Powiatowy
Inspektorat Weterynarii
ul. Bronisława Czecha 6
34-600 Limanowa
tel. / fax. 18 3371761
mail : piwlim@poczta.onet.pl
Powiatowy Lekarz Weterynarii Jerzy Joniec.
Informacja powinna być
przekazywana jest na odpowiednim formularzu
*) zawierającym:
-
gatunek zwierząt poddanych ubojowi,
-
liczbę zwierząt poddawanych ubojowi,
-
numer identyfikacyjny zwierzęcia ( lub zwierząt ) poddawanych ubojowi,
-
miejsce i termin uboju,
-
imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju.
2.
Oświadczenie o zagospodarowaniu materiału szczególnego ryzyka.
3.
Informacja o zgłoszeniu lub nie zgłoszeniu do badania poubojowego mięsa
ze zwierząt
poddawanych ubojowi w celu produkcji mięsa na użytek własny.
Ubój trzody chlewnej
W gospodarstwie rolnym można w ciągu roku dokonać uboju jednej
sztuki trzody chlewnej. Zamiar uboju należy zgłosić telefonicznie lub pisemnie do
lekarza weterynarii który, który obsługuje dany rejon i jest umieszczony na
liście urzędowych lekarzy weterynarii. Uboju trzody chlewnej może dokonać osoba
uprawniona. Mięso pochodzące z uboju trzody powinno być poddane badaniu mięsa
na obecność włośni, które wykonuje urzędowy lekarz weterynarii.
Zgłoszenia zamiaru uboju dokonuje posiadacz zwierząt
utrzymywanych we własnym gospodarstwie. W przypadku uboju w gospodarstwie innym
niż gospodarstwo, w którym zwierzęta były utrzymywane obowiązek zgłoszenia
ciąży na rolniku, na terenie którego będzie prowadzony ubój.
Lista Urzędowych
Lekarzy Weterynarii
Gmina Mszana Dolna: Janusz Błaszczak tel. 183310218,
691702600
Artur Borkowski tel. 183312312,
603911063
Konrad Żabka tel. 183312312, 505891393
Gmina Dobra:
Jan Drożdż tel. 183330031, 693297322
Gmina Jodłownik: Andrzej Skupień tel. 183321140,
509411518
Gmina Tymbark, Słopnice: Monika Wiśniewska tel. 183326246,
512285313
Tadeusz Tomera tel.183326246, 604759481
Gmina Laskowa:
Patryk Musiał tel.505451080,
505179125
Gmina Limanowa: Piotr Musiał tel.183372044,
602455590
Jarosław Stożek tel.
183371510, 504121550
Jacek Olszewski tel.504979243
Gmina Kamienica:
Zbigniew Liszka tel.509578605
Gmina Łukowica:
Antoni Król tel.604481753
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 roku w sprawie wymagań weterynaryjnych przy
produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.( Dz. U Nr 207 poz. 1370 ).
W/w warunki uboju zwierząt w gospodarstwie można
pominąć poprzez ubój w rzeźni zatwierdzonej przez Powiatową Inspekcję
Weterynaryjną. W opłacie za ubój mieści się; schładzanie mięsa, badanie
poubojowe i zagospodarowanie produktów ubocznych.
Uprawnienia do
wykonywania uboju zwierząt gospodarskich dużych mogą zdobyć mężczyźni
posiadający co najmniej zasadniczą szkołę zawodową i ukończą kurs rzeźnika
/informacja w sprawie kursu nr tel. 18
3371633 Małopolski Ośrodek
doradztwa Rolniczego w Limanowej/.
Opracowała ANNA KOSIARSKA
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego